Akvaryum Nedir?

Akvaryum Nedir?

 

 

 

 

 

 

 

Akvaryum ; belirli kaplarda (cam , pleksiglas , yada eski zamanlarda ağaç ve dökme demir havuzlarda) tatlı su ve tuzlu su balıklarının beslendiği  küçük yada büyük balık habitatlarına

‘ Akvaryum ‘ denir. Habitat canlıların doğduğu , büyüdüğü , yaşadığı  , ürediği canlı ve cansız çevreye verilen isimdir.Kısacası canlının yaşadığı evidir.

Akvaryumun çıkış noktasına bakarsak , insanların doğal yaşam alanı dışında , balık besleme ya da yetiştirme fikrinin olduğunu görürüz. Akvaryumun tarihçesine bakarsak M.Ö 4500 ve M.Ö 1000 Sümer , Asur ve Mısır medeniyetlerinde beslenme amaçlı balık yetiştirdikleri bilinmektedir.

Günümüzde evlerimizde hobi olarak gözümüz gibi baktığımız akvaryumculuğun  yani süs balığı yetiştirme fikrini Carassius auratu türü bir sazan türü ile çinliler başlatmıştır.Çinliler bu balıkları yapay küçük havuzlarda ya ağaç küçük kaplarda süs balıkçılığı amacı ile hobi edinmişlerdir.Çinliler asıl rengi kahverengi olan Carassius auratu türü sazancıkları melezleyerek rengarek balık türlerini ortaya çıkarmışlar ve adına da  Goldfish ( Altn balığı) demişlerdir.

İlerleyen dönemde japonlar çinlilerden altın balığı üretimini öğrenmiş ve çeşitli renk ve biçimlerde ülkemizde bilinen adı ile Japon balıklarını üreterek evlerinde çeşitli kaplarda (odundan ve metalden yaptıkları küçük  hazvuzlarda) saklamaya başlamışlardır.Zaman içerisinde süs balığı bakıcılığı avrupaya  ve tüm dünyaya hem hobi , hemde ticari amaçla yayılmıştır.

Süs balığı balığı yada akvaryum balığı bakıtığımız bu kaplara ‘ akvaryum ‘ adını veren ilk kişi ingiliz ornitolog Phliplip Gosse ‘dir.Halka açık olarak segilenen ilk akvaryumlar  ingilterede yapılmıştır. Bu akvaryumlar yekpare demir cam yada demirden yapılan akvaryumlardı ve içlerinde ısıtma ihtiyacı duymayan japon balıkları sergilenmekteydi.

Günümüzde ilerleyen oknomik ve teknolojik imkanlara bağlı olarak soğuk su tatlı akvaryumlarına ilaveten , tropikal sıcak su akvaryumları ve tuzlu su sscak su alvaryumları çeşitli biçim ve büyüklerde imal edilmekte ve evimizin en güzel dekoru ve süsü olarak yerini almaktadır.

Please follow and like us:
cetinakvaryum

Bir Cevap Yazın